Včelí jed
Včelí jed je bezbarvá kapalina charakteristické vůně a kyselé chuti. Po vysušení je to bílá, krystalická látka. Účinné složky jsou relativně odolné vůči působení teplot až do 100 stupňů Celsia bez výrazné ztráty biologické aktivity.
Včelí jed, který se dostane při vpichu žihadla do těla, způsobí popraskání buněčných membrán, stimuluje syntézu prostaglandinů a vyvolá v místě vpichu zánětlivý proces. V místě vpichu pozorujeme u člověka zarudnutí pokožky a otok. Vyšší počet žihadel má vliv i na dýchání a nervový systém.
K získání 1 g žihadel je zapotřebí 0,29 kg včel.
Právě vylíhlé včely nebodají, nemají žihadlový aparát dostatečně pevný. Matka nebodá, žihadlo jí slouží k vedení vajíčka při kladení.
Použití včelího jedu patří plně pod lékařskou kontrolu vzhledem k možné alergii. Včelí jed i celá žihadla nacházejí uplatnění v léčbě alergií.